Dlaczego podjadamy? Ważne jest ustalenie przyczyn

Dlaczego podjadamy? Ważne jest ustalenie przyczyn
[fot: Fotolia]

Specjaliści wskazują, że kluczem do zachowania smukłej sylwetki jest ustalenie tego, czy nasze podjadanie zależy od hormonów, genów czy emocji? Jak przekonują naukowcy są to czynniki, które odgrywają ważną rolę w ustaleniu naszego stosunku do jedzenia.

Badacze z Oxbridge podkreślają, że wskazanie na przyczyny podjadania, ma istotne znaczenie w walce z przejadaniem się. Specjaliści w trakcie badań wskazali na trzy kluczowe grupy: biesiadników, którzy się przejadają się, bo nie odczuwają sytości; osoby, które nieustannie myślą o jedzeniu i grupę osób, która sięga po jedzenie w trudnych chwilach i zajada emocje.

Zdaniem autorek badań prof. Susan Jebb z Oxford University i dr Giles Yeo, każda z tych poszczególnych grup reaguje inaczej na dietę. Zdaniem specjalistów w przypadku osób należących do grupy biesiadników, nie wydzielają dużej ilości hormonu, który odpowiada za poczucie sytości. Osoby z grupy drugiej mają genetyczne skłonności do otyłości. Nie odnosi się to wyłącznie do ich predyspozycji czysto fizycznych, ale może mieć również wpływ na poczucie apetytu jak również silną wolę, co związane jest z cechami osobowościowymi.

Trzecia, najlepiej znana naukowcom grupa, to osoby zajadające emocje. Sięgają one po jedzenie w ciężkich chwilach, zajadają smutki lub stres. Ta klasyfikacja pozwoliła naukowcom na opracowanie diet właściwych dla konkretnych grup. Dla biesiadników opracowano dietę bogatą w pokarmy o dużej zawartości białka i zminimalizowania produktów o wysokim indeksie glikemicznym.

Osoby z grupy drugiej przeszły na dietę 5:2. Zaś w przypadku osób zajadających emocje postawiono na odchudzanie grupowe, u którego podstaw leży nie tyle właściwa dieta co wsparcie grupowe. Specjalistki wskazują, że to rozpoznanie ma bardzo ważny wpływ na powodzenie w odchudzaniu.

Czytaj więcej w Menstream.pl
Przejadłeś się? Nie sięgaj po tabletki
Dużo płynów i błonnika - to najlepsza odtrutka na świąteczne obżarstwo.
Kiedy hamburger... nie tuczy?
Zjedzenia hamburgera nie musi być zgubne dla naszej wagi i zdrowia.
Czerwone mięso - naturalny afrodyzjak
To doskonałe źródło białka, żelaza oraz aminokwasów. Pamiętaj jednak co i w jakiej ilości jesz.
Tagi:

dieta

podjadanie

Partner:

2014-12-30
SKOMENTUJ

  
Podaj pierwszy znak kodu pDKBc
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Masz szansę rozpocząć ciekawą dyskusję.