Męski Świat Alkohole Ten popularny alkohol powstał w szybkowarze

Ten popularny alkohol powstał w szybkowarze

Ten popularny alkohol powstał w szybkowarze
[fot: Sharish]

Winom z regionu Alentejo, w środkowej Portugalii, przybył lokalny niespodziewany konkurent - gin wyrabiany w Reguengos de Monsaraz, który już zyskał popularność.

Ogromna popularność, szczególnie czerwonych win z rolniczego Alentejo, nie przeszkodziła rozwojowi nowej marki alkoholu - ginu Sharish. Tylko w ciągu pierwszych sześciu miesięcy od debiutu sprzedano 10 tys. butelek. Głównymi odbiorcami trunku są zagraniczni klienci, głównie z Angoli, Belgii, Niemiec oraz Francji.

Sharish, wyrabiany w mieście Reguengos de Monsaraz, powstał za sprawą Antonio Cuco, drobnego przedsiębiorcy z regionu Alentejo. Ten pierwszy w Portugalii gin przygotował on na bazie wódki, cytrusów i jałowca pospolitego.

Trunek o 40-procentowej zawartości alkoholu zawdzięcza swoją nazwę starej odmianie języka arabskiego, którym podczas okupacji przez Maurów Portugalii pomiędzy VIII a XII w. mówiono w tej części Europy. Sharish oznaczało powszechne w tym regionie kwiaty z rodziny czystkowatych.

Poza oryginalną recepturą i formą wyrobu ginu z Alentejo niecodzienny jest również sam jego pomysłodawca. 35-letni Cuco ma bowiem niewiele wspólnego z branżą spożywczą i gastronomiczną. Po alkohol sięgnął po utracie pracy. Bezrobotny Portugalczyk zamiast pocieszać się jego mocą, postanowił na nim zarabiać.

- Nigdy wcześniej nie wyrabiałem napojów alkoholowych. Kiedy postanowiłem produkować gin spędziłem bardzo dużo czasu szukając wieczorami w internecie metod jego przygotowania. Łącznie udało mi się zebrać ponad 400 cennych dokumentów na temat sposobów przyrządzania tego trunku - wspomina Antonio Cuco, który pierwszy swój gin sporządził w szybkowarze. Dziś korzysta z profesjonalnej aparatury.

Portugalczyk dodaje, że pomocne w wynalezieniu pierwszego ginu z Alentejo były również wspomnienia z domu jego dziadków, w którym roiło się od suszonych owoców, ziół, przypraw, takich jak goździki, wanilia czy imbir. One również wchodzą w skład Sharisha.

Przedsiębiorca pracuje już nad nowymi wersjami ginu na bazie rosnących w regionie roślin, takich jak kwiat czarnego bzu, lukrecji gładkiej i waleriany. Zanim sfinalizuje kolejne trunki Cuco wylansuje nową, gruszkową wersję ginu Sharish.

Czytaj więcej w Menstream.pl
Najbardziej wyczekiwane wino pochodzi z Włoch
Odstąpiono tym samym od surowych do niedawna zasad kalendarza inauguracji nowego trunku.
Polskie wino odpowiedzią na beaujolais nouveau
Wino świętomarcińskie zostało już zabutelkowane i czeka na degustatorów, którzy zaczną się nim raczyć od dnia św. Marcina, czyli 11 listopada.
Polscy mistrzowie barmaństwa. Tak się serwuje piwo
By zostać jednym z pięciu mistrzów barmaństwa uczestnicy finału musieli perfekcyjnie zaserwować piwo na jeden z trzech czeskich sposobów.

Tagi:

portugalia

alkohole

gin

sharish

Partner:

2014-11-26
SKOMENTUJ

  
Podaj pierwszy znak kodu NTmWi
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy. Masz szansę rozpocząć ciekawą dyskusję.